Kaffekværn

Kaffekværnen er en ofte overset ting, når der tales kaffebrygning. Det er helt forkert, kaffekværnen bør være i fokus og har langt mere betydning end man regner med.

Først og fremmest holder kaffebønnerne sig bedst som hele bønner, gerne i en tør, kølig og UV beskyttet pose. Hvis man samtidig kan forhindre kaffebønnerne i at oxidere og gå i forbindelse med O2, så kan man forlænge holdbarheden endnu længere.

En god kaffekværn har et decideret kværnværk, som maler bønnerne i en ensartet størrelse. Denne formaling vil man kunne indstille på kværnen.

Hvis man har en ensartet størrelse på sine kaffe partikler, vil man kunne opnå et meget ensartet resultat. Man sikrer simpelthen kaffen bliver brygget ens hele vejen igennem kaffen, og man “udtrækker” lige meget kaffe fra hver “partikel”.

Forestil dig et glas med groft salt og et glas med meget fint salt. Hvis man tilsætter lige meget vand i begge glas, rører 2 gange og smager på vandet, så vil det ene glas smage mere salt end det andet. Det skyldes, at det ene glas ikke har opløst alt salten og det andet glas er alt salt opløst.

Man kan overføre dette næsten direkte til kaffebrygning. Har man f.eks mange fine partikler, vil disse blive opløst/afgive mere smag end de store partikler = uens smag, uens brygning. Overesktraheret eller underesktraheret kaffe.

Kværnens kvalitet, opbygning, omdrejningshastighed, skarphed af kværnblade, diameter på kværnblade og ikke mindst hvor mange “fines” den producerer, spiller ind når man ser på hvor god en kværn er…

En god kaffekværn til filter koster fra 500 kr og opefter.