Prisen på kaffe vil stige globalt

Flere faktorer spiller ind, når vi hører snak om, at kaffepriserne vil stige. En af de væsentligste er den frost, som den sydlige del af Brasilien rapporterer om flere gange i juli måned. En anden betydelig faktor er den voldsomme stigning vi oplever globalt set på prisen af containere og fragt generelt.

Frost og kaffeproduktion i Brasilien

1. juli rapporteres der for første gang i år om frost i nogle af de største kaffeproducerende regioner i Brasilien. Frost er som sådan ikke usædvanligt fra juni til og med august, men den 20. juli rammes Brasilien endnu engang af en mere alvorlig frost. Det er især de store kafferegioner São Paulo og Minas Gerais, som det går hårdest ud over. Her oplever de en længere periode med betydelig koldere klima end sædvanligt og der måles helt ned til – 1,2 grader frost. Ifølge CONAB, den Brasilianske regerings landbrugsudvalg var der på daværende tidspunkt allerede høstet 70% af 2021/22 høsten det år. På trods af det stiger tilbagemeldingerne om mistet høst fortsat, hvilket resulterer i, at markedsanalytikere og kaffe-handlere over hele verden frygter, at frosten i år er den værste siden 1994. Er det korrekt, kan det have indflydelse på det globale kaffemarked de næste tre til fire år.

Frosten er især hård ved de unge kaffeplanter

Frost er ikke usædvanligt i Brasilien, og det er umiddelbart ikke fordi det sker hyppigere eller frosten opleves som værre end tidligere. Faktisk oplever de frost hvert år, men som oftest i lavereliggende områder. En frost som den Brasilien har oplevet i år forekommer hvert 15.-30. år, og det er 25 år siden, at de har haft en så kold periode.

Der forekommer to slags frost. Den hvide og den sorte. Den hvide laver små synlige iskrystaller, som kan ses på blade og planter. Den skader ikke. Det vi kender som morgenrim. Den sorte derimod er når graderne falder til under 0 grader og efterlader alvorlige frostskader på planterne i form af brune eller sorte blade. Det går hårdest ud over de helt unge kaffeplanter, som endnu ikke har sat bær. Her vil hele planten dø og selvom man skære dem ned, vil de aldrig komme til at producere bær. Selv de ældre kaffeplanter vil være 3-4 år om at komme sig, og det vil få en væsentlig betydning for høsten 2022/2023 og de næste tre til fire år frem.

Stigende priser på kaffe

Det er klart, at med et Brasiliansk kaffemarked, som endnu ikke helt har fået gjort skaderne op og med en høstprocent på 70, at det formentlig nok først er de næste år vi kommer til at mærke de stigende kaffepriser for alvor. Tendensen er dog, at vi allerede tilbage i juli, kunne se, at priserne på årets høst ramte et niveau, som ikke har været set siden 2014. Og det slutter ikke der, for når de endelige skader er gjort op, vil vi se en yderligere stigning.

Det er dog ikke kun frosten, som har indflydelse på dette års høst og de stigende priser på kaffe. Tidligere på året så vi en nedgang i produktionen af Brasiliansk kaffe, hvilket også spiller ind på kaffemarkedet. De stigende priser på fragt, Covid-19 og demonstrationer i Colombia er også faktorer, som har en væsentlig betydning i kaffemarkedets udvikling og hvordan priserne formentlig vil stige de næste år.

Prisspekulationer og kvalitetskaffe

Med et presset kaffemarked, nedgang i produktion og fejlslagen høst, ser vi rundt om i verden kaffefarmere, som er desværre ønsker at udnytte situationen, og allerede nu forlyder det, at farmere flere forskellige steder i verden slækker på kvaliteten af deres kaffe og sælger nu for at modtage en højere pris. Nogle steder i Colombia ser vi kaffe solgt med en fugtighed på 15%, mens andre sælger den “våd” og til samme pris som sidste år.

Den colombianske præsident af The Colombian Federation of Coffee har endda været ude at bede kaffefarmerne om at holde fast i eksisterende kontrakter frem for at sælge kaffen til en højere pris, som vi ser på markedet nu. Det vil nemlig på sigt tvinge co-operativer ud i konkurser.

Endeligt er det værd at bemærke at stigningen vil have en væsentlig indflydelse på specialty kaffe, hvorimod kaffer som ligger i den ultra-høje ende af kvalitetskaffer ikke vil blive synderligt berørt.

Derfor er vi også utrolig glade for, at vi nu kan præsentere vores nye økologiske specialty kaffe fra Brasilien fra farmen Bela Época fra regionen Mogiana. En kaffe af utrolig høj kvalitet og med en fantastisk smag.