Kaffebær høstes

2. søndag i advent

– og vi har set frem til at brygge den her crisp kvinde-kaffe sammen med jer.

Kaffen fra Colombia har vi valgt, fordi vi ønsker at handle med omtanke og ikke mindst støtte gode lokale initiativer. Med kaffen fra regionen Cauca i Colombia understøtter vi projekter, som har fokus på at få flere kvinder ind i kaffebranchen. Derudover kommer kaffen også fra en B-Corp certificeret producent, så det er bestemt en kaffe, som taler lige ind i vores værdisæt. 

 

Om kaffen

Dette er en crisp kaffe, som kendetegnes ved at være en kaffe, der vokser på dig. Det er nemlig en generisk kaffe, som langt de fleste vil kunne lide. Du finder en fin balance mellem det søde og det syrlige. Aromaen er mild og præget af stenfrugter og karamel, og smagsnuancerne karakteriseres ved grønne druer, grønne æbler og lys karamel. Og en gang i mellem er det fantastisk at få netop en ren og clean kop kaffe, som efterhånden ikke værdsættes højt nok, fordi nye eksperimenterende forarbejdningsmetoder stjæler billedet.

Kaffen er fra Regionen Cauca ligger i det centralvestlige Colombia, som strækker sig fra bjergkæden Western Cordillera til Stillehavet. Kaffen er dyrket 1400-2000moh, og havet samt højden i regionen resulterer i, at Cauca er en af de køligste regioner i landet. Det er en Arabia med sorterne Castillo og Colombia. Forarbejdningsmetoden er vasket og kan læses mere om nedenfor. 

Kaffen i dette område dyrkes for det meste af indfødte eller afroamerikanske samfund. Kigger man på regionen rent geografisk, så har den mange særegne karakteristika, herunder Popayan-plateauet, de mange floder og den centrale vulkanske bjergkæde, som gør den optimal at dyrke kaffe i.

Forarbejdningsmetoden

Kaffen, som alle er af sorten Castillo eller Colombia, plukkes som lilla (Castillo) eller knaldrøde (Colombia) bær og gennemgår en noget usædvanlig »dobbelt« fermenteringsproces, som kvinderne beskriver den:

Først forbliver bærrene i læssetragtene i 14 timer, derefter depulpes de i eftermiddags- og aftentimerne og placeres i traditionelle åbne fermenteringstanke i yderligere 10 timer. Derefter vaskes de tre til fire gange, før de tørres.

Colombia er bedst kendt for sine vaskede kaffer, mens forarbejdningsdetaljerne kan variere lidt fra gård til gård eller kooperativ. Men overordnet set plukkes kafferne modne, depulpes samme dag, hvorefter de fermenteres 12-36 timer under åben himmel i tanke eller spande. Kaffen vaskes ren for slim, inden den endelig læges til tørre på terrasser, hvor den soltørrer eller tørrer mekanisk. 

Women in coffee

ASMUCAFE står for Asociación de Mujeres Agropecuarias de Uribe, en organisation af kvindelige farmere og jordejere i El Tambo, som er en kommune i Cauca. Kvindernes mission, som organisation, er at forbedre deres familiers livskvalitet gennem kaffedyrkning samt bidrage positivt til lokalsamfundet. Det er bl.a. at samarbejde, dele ressourcer, viden og støtte.

»Vores arbejde er
bestemt af vores værdier som ansvar, ærlighed, engagement, respekt,
solidaritet og konkurrencedygtighed«

Med ønsket om at anerkende og fremme det arbejde, som kvinder udfører i forhold til dyrkning og produktion af kaffe rundt om i verden, blev programmet Women Coffee Producers etableret. Programmet har bl.a. til formål at fremme kvinders selvstændighed og afhjælpe den udbredte lønulighed, som kvinder oplever i bl.a. Colombia. Derfor lægges der en merpris oven i kaffens basispris, som en form for “ligestillingspræmie”. Denne præmie bruges til projekter, som har til formål at styrke kvindernes arbejde i organisationen og udbetales direkte til farmerne.

 

1. søndag i advent
– sammen tager vi på en skøn rejse til Guatemala og Qawale-projektet

Endelig 1. søndag i advent, og vi har glædet os som børn til at dele denne fantastiske kafferejse til Guatemala
og ikke mindst Qawale-projektet med jer.

Om kaffen.

Kaffen er fra regionen La Libertad i Huehuetenango og er dyrket på små kaffefarme, som er en del af Qawale-projektet. Kaffen er dyrket 1600-1800 moh. og er af sorten Arabica. Varianterne er Bourbon, Caturra & Catuai, og forarbejdningsmetoden er natural. Natural forarbejdning sikre et mindre vandforbrug sammenlignet med kaffer, der har washed som forarbejdningsmetode. Du kan læse mere om forarbejdningen længere nede.

Selve kaffen er blød og balanceret, og forarbejdningsmetoden smager godt igennem. Den har nemlig en god fedme og høj sødme, og så præges smagsnuancerne af tropiske frugter som ananas.  

Qawale-projektet – omtanke for mennesker 

Qawale-projektet blev oprettet i 2006 for at hjælpe og styrke små og mellemstore farmere. Projektet er skabt af Vides 58, en kaffestruktur i Huehuetenango med årtiers erfaring inden for specialty kaffe. De deler viden med producenterne og yder teknisk støtte i marken om praksis og forarbejdning. Da grundlaget for programmet er bygget op omkring Rainforest Alliance-certificeringen, er aktiviteterne styret af RFA-modellen og fokuserer på at øge det oprindelige trædække og jorddækket.

Dette parti kaldes El Panal, som betyder honningkage, fordi hele projektet kræver en del organisering ligesom i en bikube! Samtidig giver den øgede biodiversitet på gårdene, via RFA-modellen, også mulighed for flere bier.

Farmerne i projektet får også sociale fordele som lægehjælp og adgang til uddannelsesstøtte fra Montesori-skolen, der finansieres af Vides 58. De har også adgang til rekreative og kulturelle aktiviteter.

Programmet dækker regionerne omkring La Libertad i Huehuetenango. Det startede tilbage i 2006 med en håndfuld små farmere, men på grund af dets succes kommer der hele tiden nye medlemmer til.

De fleste af farmerne forarbejder selv deres kaffe på gårdene. Det kræver en nøje opfølgning af forarbejdningsteknikkerne under høsten for at opnå en ensartet kvalitet. Producenterne har alle modtaget træning i Q-processen og har fulgt samme praksis for at udvikle dette parti.

Forarbejdningsmetoden

Al kaffen forarbejdes på flere af de forskellige små farme i programmet.

Til disse partier tørrer bærrene i 18 dage på terrassen. Laget af bær holdes så tyndt som muligt for at undgå overgæring. Desuden flyttes bærrene flere gange om dagen, så luften kan cirkulere, og de dækkes til i fugtige nætter.

Denne proces giver en ren og naturlig kaffe, som lader terroirets karakteristika komme til udtryk i smagsnoterne mere end smagen af processen.

Vil du læse mere om, hvordan kaffer forarbejdes natural, så har vi skrevet mere om det i vores blogindlæg. Læs mere her.

+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
35,00kr.390,00kr.
+
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
85,00kr.260,00kr.