Levering af de rå kaffebønner

Hvis du selv vil riste din egen kaffe, kan du købe alle kaffer fra vores sortiment som rå kaffebønner. Vores kaffe har være er ude på en lang rejse inden de ankommer til vores risteri på Fyn, og for at de skal komme frem i bedst mulig kvalitet, får vi dem pakket og leveret i særlige Grainpro-sække. Grainpro-sækkene beskytter mod lugt og uønskede aromaer udefra, svamp, råd og andet, der kan true kaffebønnernes kvalitet under transporten og oplagring. Når bønnerne er ankommet til vores lager i Holy Bean indgår de i vores produktion og vi kontrollerer derfor løbende bønnernes kvalitet. Vi tilstræber kun have bønnerne på lager i 1 år fra de er modtaget. Når vi sælger grønne kaffebønner til private, pakkes de om i  almindelige folieposer, som også sikrer dem imod sollys.


Dine rå kaffebønner

Når du køber grønne kaffebønner, ligger der lidt mere arbejde i at få en kop kaffe derhjemme. Til gengæld kan du få din kaffe, nøjagtig som du vil have den og har mulighed for at eksperimentere lidt mere. Når du rister dine egne, rå kaffebønner får du en unik og frisk smagsoplevelse i dit eget hjem, som du ellers skal forbi en specialiseret kaffebar for at få. De grønne kaffebønner er helt lyse og hverken dufter eller smager af kaffe, før de bliver ristet. Smag og aroma udvikles, når du rister dem, og derfor kan du selv styre dine bønners smag. Vi anbefaler en lys ristning, der giver aromaerne mulighed for at udfolde sig, og lader kaffens særpræg træde frem. Med en lysere ristning af de rå bønner kan du bedre smage kaffens unikke særpræg.

 

Opbevaring og holdbarhed af rå kaffebønner

Ristet kaffe begynder at miste smag og aroma næsten umiddelbart efter ristningen - derfor anbefaler vi også at du drikker din ristede kaffe indenfor tre måneder og opbevarer den i en aromatæt beholder. Når kaffen er kværnet, går det endnu hurtigere, og derfor bør du heller ikke kværne mere kaffe, end du kan at drikke indenfor kort tid. De rå kaffebønner kan til gengæld holde sig meget længere end ristede kaffebønner uden at miste smag og aroma, hvis de bliver opbevaret korrekt. Det skyldes at olierne i kaffebønnen endnu ikke er frigivet. Det er netop gennem ristningen, at olierne frigives og kaffen får sin smag. Derfor får du en større kaffeoplevelse, når du selv rister dine bønner. De rå kaffebønner skal opbevares i en åndbar beholder. Posen du får bønnerne i, er faktisk en af de bedste løsninger. Husk at de rå kaffebønner også kan tage smag hvis de opbevares sammen med stærkt duftende madvarer.

 

Rå kaffebønner og ristning

Vi anbefaler at tage et kursus i kafferistning - det er både sjovt og lærerigt. Du får mulighed for at møde vores dygtige eksperter og spørge dem om alt hvad du gerne vide om kaffe. På vores ristekursus får du en introduktion til grøn kaffe, risteproces og -metode, alt grejet og selvfølgelig mulighed for at riste og smage kaffen. Du kan se mere her.

Vi vil alligevel gerne give dig lidt tips og tricks hvordan du selv kan riste dine rå kaffebønner.

Vi anbefaler at du køber en hjemmerister, rister i din ovn eller på en modificeret grill med tromle. Det er svært at holde temperaturen præcist, hvis du rister på en stegepande.

De fleste begynder med at riste i ovnen og bevæger sig derefter over til at købe særligt risteudstyr.

Det tager cirka et kvarter at riste dine rå kaffebønner i ovn. Ristningen bliver påvirket af bønnernes indhold af vand, luftens temperatur og luftfugtigheden. De fleste private ovne er forskellige, og derfor er det nødvendigt at du prøver dig frem for at finde den optimale temperatur og ristetid, så du får din kaffe nøjagtigt som du vil have den. Alle ovne holder ikke temperaturen helt korrekt, især ikke ældre modeller. Derfor kan det være en god idé at bruge et termometer (dit stegetermometer er fint), så du kan holde øje med temperaturen. Husk at både ovn og udstyr skal være rent, så kaffen ikke tager smag af andre madvarer.

Rå kaffebønner indeholder omkring 12-15% vand. Vandet fordamper, når bønnerne rister. Når vandet fordamper og bønnerne opvarmes, ‘popper’ eller ‘knækker’ de og vokser i størrelse - lidt ligesom popcorn. De rå bønnerne skal ristes mindst til første pop. Jo længere du rister derefter, jo mørkere kaffe får du. Ristningen bør tilpasses til bønnerne og hvilken type kaffe du vil brygge. For eksempel ristes en espresso typisk ret hårdt til 2. pop, mens en filterkaffe eller stempelkande oftere er lysere ristet. Vi anbefaler at starte med en ret lys risting, så du kan smage flere af aromaerne, der forsvinder ved de mørke ristninger.

Ristningen udvikler en del røg fra olien i kaffebønnerne efter første pop - derfor kan det være en god idé at tænde for emhætten og evt. slukke for røgalarmen imens du rister. Rister du til andet pop, skal du være opmærksom på at ristningen derefter udvikler sig meget hurtigt. I det hele taget bør du ikke forlade ovnen, mens du er i gang med at riste kaffe.

Når bønnerne er færdigristet, er olierne frigivet. Mørktristede bønner kan se helt våde ud pga. olieudtræk, der dækker overfladen, hvorimod de lystristede bønner kun har punktvis olieudtræk. Efter ristning skal bønnerne køles af. Det er en fordel at bønnerne køles nogenlunde hurtigt af, så ristningen ikke fortsætter ud over hvad du ønsker. Du kan hælde bønnerne op i en ildfast skål eller fad, der ikke afgiver smag, mens de køler af. De grønne bønner har stadig avner, der løsnes under ristningen. Avnerne fjernes lettest ved at hælde bønner fra skål til skål, gerne udenfor i let blæsevejr. Avnerne har ingen betydning for smag eller aroma i den færdige kaffe, men kan besværliggøre kværning og brygning af dine bønner, hvis du ønsker en meget præcis kværn og brygning.

Der er meget diskussion om hvordan, hvor længe, og hvilket udstyr du behøver for at riste dine egne rå kaffebønner. Hvordan du præcis rister dine bønner, er i sidste ende et spørgsmål om smag.

 

Sådan rister du dine rå kaffebønner i ovnen:

  • Forvarm ovnen til omkring 225 C.
  • Kaffebønnerne skal ligge i et enkelt lag på en ren bageplade eller ovnfast fad og skal ikke ligge på bagepapir eller i olie.
  • Sæt bagepladen midt i ovnen.
  • Hold øje med bønnerne og ‘poppet’. Undgå at åbne lågen for meget, da det fører til varmetab.
  • Tag bønnerne ud, når du mener de færdige, og køl dem af.
  • Hæld de færdigt kølede bønner i en ventileret pose. Ristede kaffebønner udvikler CO2 det første døgn, og skal derfor ikke direkte i en lufttæt beholder.