Kaffen kommer fra vaskestationen Kiamutuira i regionen Kirinyaga. Det er en Arabica kaffe med sorterne SL 28 & SL 34 og Baitan. Den er dyrket 1650-1700 moh. og forarbejdningen af kaffen er vasket. Det er en juicy kaffe med frugtig aroma af citrus og druer. Kaffen har stor kompleksitet og smagsnoterne er vinøse og særligt præget af solbær og ribs.
I området bruges der skyggetræer, især macadamia, til at beskytte kaffeplanterne mod for meget sollys og bevare jordens sundhed. Det hjælper ikke kun med at producere kaffe af bedre kvalitet,
men sikrer også et sundere landbrugsmiljø i bedre balance.
Kaffehøstsæsonen løber fra oktober til december, en periode med intens aktivitet og samarbejde i lokalsamfundet. I løbet af denne periode arbejder farmerne utrætteligt for at sikre, at kun de bedste kaffebønner høstes og forarbejdes, så de høje standarder, som Kiamutuira er kendt for, opretholdes.
KENYA – FILTER
Det har vi for at opnå en frugtig kop med en juicy krop og den karakteristiske kompleksitet kombineret med smagsnuancer som solbær og ribs.
Du skal bruge:
32 gram formalet kaffe.
Formalingsgrad fin-medium.
Hario V60 tragt + papirfilter + vægt.
500 ml vand 92-96 C (hvis muligt gerne filtreret for kalk).
Total bryggetid ca 3,5 min.
Sådan gør du:
Forvæd filtreret med en smule af dit varme vand.
Hæld ca. 70 gram vand over kaffen. Lad kaffen bloome i ca. 30 sek.
Hæld nu ca. 200 gram vand på i cirkulære bevægelser.
Ved 1,5 min. tilføj yderligere 2 x 115 gram. Kaffen må ikke løbe tør.
Server, slurp og nyd din Chelchele kaffe denne sdiste og 4. søndag i advent.
Ønsker du at nyde kaffen som espresso i stedet, kan du benytte nedenstående bryggevejledning. God fornøjelse.
KENYA – ESPRESSO
Vi har valgt at brygge espressoen med denne opskrift for at opnå en frugtig kop med smagsnuancer af citrus og appelsinskal. Den er fint balanceret mellem det søde og det syrlige. Den har en lang eftersmag af lime, og aromaen har den mest vidunderlige marcipan sødme.
Tag portafilteret ud af espressomaskinen og placer den på vægten. Tryk på ’tare’ for at nulstille vægten.
Lad en smule vand skylle ud af bryggehovedet for at sikre, at du brygger med rent vand.
Kværn 20 gr kaffe ned i filterkurven.
Fordel kaffen jævnt ud i filterkurven med pegefingeren/en fordeler/ et WDT tool.
Placer portafilteret på en vandret flade, og placer tamperen ovenpå. Tryk lige ned og med et godt fast tryk ned i kaffen, så kaffen komprimeres.
Fjern overskydende kaffe fra kanterne.
Sæt portafilteret op i bryggehovedet, og placer en kop under.
Tryk straks på ’start’. Første dråbe skal løbe langsomt ud efter cirka 5-8 sek. Espressoens konsistens skal være sirups-agtig.
Brygningen stoppes efter 32 sek med den ønskede vægt på 39 gr, når farven er ændret fra mørkebrun til gullig og konsistensen er ændret fra sirups-agtig til lidt vandet.