Når du brygger din espresso er sammensmeltningen af tid, farve, konsistens og volumen altafgørende og det, der giver det ultimative espressoshot. Men der er mange faktorer, som skal gå op i en højere enhed, og det er det, som gør espressobrygning så svær. Nogle gange kan eksempelvis bryggetiden snyde dig til at tro, at selve brygningen må give en vis volumen, men det sker ikke. Det kan også være din brew ratio, som ikke giver det ønskede resultat, men bare rolig. Der findes en vej til den lækreste espresso.
Du behøver…
Som grundopskrift tager vi udgangspunkt i en dobbelt espresso. Her bruger vi en brew ratio på 1:2 (50%). Det vil sige, at 20 gr ind, giver dig 40 gr ud i koppen.
- 18-22 gr hele bønner af friskristet espresso kaffe
- Vægt
- Espressokværn
- Tamper
- Klud
- Vand (vi anbefaler frisktappet, kalkfiltreret vand)
- Stopur
Udover dette er det naturligvis et must, at du har adgang til en espressomaskine
Klar, parat, bryg…
- Tag portafilteret ud af espressomaskinen og placer den på vægten. Tryk på ’tare’ for at nulstille vægten.
- Lad en smule vand skylle ud af bryggehovedet for at sikre, at du brygger med rent vand.
- Kværn 18-22 gr kaffe ned i filterkurven.
- Fordel kaffen jævnt ud i filterkurven med pegefingeren.
- Placer portafilteret på en vandret flade, og placer tamperen ovenpå. Tryk med et godt fast tryk ned i kaffen, så kaffen komprimeres.
- Fjern overskydende kaffe fra kanterne.
- Sæt portafilteret op i bryggehovedet, og placer en kop under.
- Tryk straks på ’start’. Første dråbe skal løbe langsomt ud efter cirka 5 sek. Kaffens konsistens skal være sirups-agtig. Herefter skal strålen udvikle sig til en stille ensartet stråle.
- Brygningen stoppes efter 25-35 sek, når farven er ændret fra mørkebrun til gullig og konsistensen er ændret fra sirups-agtig til lidt vandet.
Vigtigt… Og her skal du ikke lade dig frustrere over, at det måske ikke lykkedes første gang eller anden gang. Det kræver tålmodighed for at finde den rette teknik. Udstyr, indstillinger, rengøring osv. kan også have noget at sige for, hvor godt din espresso lykkedes.
Tips og tricks
En espresso med høj brew ratio over 50% (høj dosering i koppen + lille volumen i koppen) resulterer i meget koncentreret espresso med stor fylde, høj syrlighed og mangel på sødme.
En ’normal’ espresso med brew ratio 50% resulterer i en god krop med balanceret syrlighed og sødme.
En espresso med lav brew ratio under 50% (lille dosering + stor volumen i koppen) resulterer i en vandet espresso med lav fylde, og kan smage bitter, hvis den bliver overekstraheret.
Ønsker du at lave fx cappuccino/latte, skal du steame mælken let cremet til max 65C.