I bestemte områder af verden har det igennem mange år været oplagt at dyrke speciality kaffe. Klimaet og de mange meter over havet synes at have været den perfekte opskrift på virkelig god kaffe af højeste kvalitet, men klimaforandringerne presser på.
Kaffe fra Coopagro i det nordlige Peru
Vores økologiske kaffe fra kooperativet Coopagro beliggende i regionen Cajamarca i det nordlige Peru er dyrket af mange mindre kaffefarmere. Størstedelen af farmerne ejer mindre end 2 HA jord hver, hvorfor de er yderst afhængige af hjælp til en bedre infrastruktur og eksport af deres kaffer. Kooperativet Coopagro bestyres af en ung mand, som har et tæt samarbejde med de enkelte farmere. Formålet med kooperativet er at forbedre kvaliteten af kaffen, og de stiller bl.a. teknisk assistance til rådighed, underviser i økologisk landbrug, sætter fokus på kvalitetskontrol og forarbejdning.
Klimaet er altafgørende
Ikke bare i Peru men i hele verden er landmænd afhængige af klimaet for at opnå det bedste og største udbytte. Også i Cajamarca er kaffefarmerne afhængige af klimaet for at sikre sig en god høst. Men selvom kaffefarmerne er dedikerede og virkelige dygtige til deres håndværk, har klimaet igennem de senere år gjort det en del mere udfordrende for den enkelte farmer. Pludselig og uventet regn kombineret med de højere temperaturer gør, at især tørringsprocessen er en del mere kompliceret, og kan forringe kvaliteten væsentligt. De højere temperaturer medfører også udfordringer som flere forskellige sygdomme som f.eks. pest.
Et pludseligt uvejr kan have alvorlige konsekvenser
Et voldsomt skybrud eller en uventet storm kan have voldsomme konsekvenser for de mange små farmere. De bor i et af de allerfattigste områder af Peru, og de mange klimaforandringer kan betyde forringelse af kvaliteten og dermed farmerens indkomst. En farmers indtægt i Cajamarca har ikke kun betydning for opretholdelse af deres farm, men også brødføde en hel familie, sikre skolegang for børnene, transportomkostninger osv. Meget som er en basal nødvendighed frem for ønsker og drømme for familiens eksistens.
Fremtiden for kaffefarmere i Cajamarca
For de små kaffefarmere er klimaforandringerne ikke “bare” noget der snakkes om. Det har allerede stor påvirkning af deres hverdag og mange af dem enAnr allerede nu nødt til at tænke i nye processer for at bevare deres levevej og den høje kvalitet, når vi snakker kaffer. For dem er bæredygtighed og økologi væsentligt for at passe bedre på miljøet og bevare en fremtid inden for kaffeproduktion. Kigger vi fremad, så vil det være nødvendigt at ændre på selve produktions-setuppet allerede i 2030 for omkring 30% af kaffeproduktionen, hvis det fremadrettet skal være muligt at dyrke kaffe i denne region i Peru. Derfor er det så vigtigt, at vi sammen sætter fokus på bl.a. kaffe fra Peru og støtter farmerne, som hver dag gør en kæmpe indsats for fortsat at kunne levere kaffe af høj kvalitet og brødføde deres familier trods voldsomme klimaudfordringer.
Ansvarlig produktion og høj kvalitet
Hos Holy Bean tror vi på høj kvalitet. Når vi køber kaffe af høj kvalitet, tror vi på, at farmeren får en tilsvarende højere pris for sin kaffe. Det giver den enkelte farmer lidt mere økonomisk råderum, så de f.eks. nemmere kan omstille dele af deres produktion, matche klimaforandringerne og bevare deres indtjening. Vi tror på, at selvom vi er et mikroristeri, så kan vi gøre en forskel. Derfor har vi fokus på de økologiske kaffer og ansvarlig produktion. Og vi håber, at I sammen med os, vil støtte kaffeproduktion af høj kvalitet og de små kaffefarmere, som hver dag kæmper med alt fra klimaændringer til fattigdom.
Læs mere om vore økologiske kaffe fra Coopagro i Cajamarca i Peru.
Spar 10% på månedens kaffe – køb her.