GUIDE: Sådan laver du den perfekte kop kaffe
Inden kaffebrygningen for alvor kan begynde, skal du foretage nogle valg i forhold til indkøb af kaffe, valg af kaffetype samt opbevaring. Hvis du følger disse 3 råd, er du godt på vej.
- Indkøb af kaffe – Køb altid hele bønner. Hele kaffebønner holder bedre på smag og aroma end formalet kaffe. Kig også efter en ristedato på kaffeposen. Mange producenter skriver kun sidste holdbarhedsdato, men denne information fortæller dig intet om, hvor frisk kaffen er. Vi vil til en hver tid anbefale kaffe, der er max 3 måneder gammel.
- Valg af kaffetype – Her kommer din personlige præferencer i spil. Kan du lide de mørkristede bønner, der har bitre toner eller den lysristede, der har mere bløde og frugtige toner. Skal det være afrikansk, syd- eller mellemamerikansk eller noget helt andet? Vi vil anbefale en lys ristning. Eksperimenter derefter med kaffe fra forskellige oprindelseslande.
- Opbevaring af din kaffe – Sørg for at din kaffepose er tæt forseglet, og at du opbevarer den køligt. Undgå direkte sollys. Dit køleskab er ikke god ved din kaffe, da der ofte er fugtigt og lugt fra andre fødevarer. Den rette formaling til den rette bryggemetode – Kværn kun den mængde kaffe du behøver. Invester i en solid kværn, og husk at en blender ikke er en kværn.
Nu er vi fremme ved
brygningen – Sørg for at dit udstyr/din maskine er grundigt rengjort.
Espressomaskine
- Dosering – Brug ca. 18-22 gr. til en dobbelt espresso. Ca. 10 gr. til en single
- Formaling – Fin
- Kværn kun den nødvendige mængde, og kværn kaffe direkte ned i din filterkurv.
- Fordel kaffen, så den ligger jævnt i filteret.
- Stamp/tamp nu kaffen med eet fast tryk, så kaffen komprimeres. Fjern overskydende kaffe fra kanterne.
- Flush lidt vand ud.
- Sæt filterholderen i gruppen, og tryk straks på brygknappen.
- Første dråbe skal komme ved 6-10 sek.
- Kaffen skal næsten ligne en varm cremet sirup.
- Når kaffen ekstraheres vil den skifte farve fra mørkt brændt til meget lys brun/gullig. Når dette sker og der kommer lyse streger i kaffen, er det tid til at stoppe brygningen. Der kommer nu ikke meget mere kaffe, men mest vand ud.
Ved dobbelt espresso – bryggetid 25-35 sek. Volumen 50-60 ml.
Her er det primært dosering og formaling, der bestemmer gennemløbstid.
Stempelkande
- Dosering – Brug ca. 60 gr. kaffe til 1 liter vand
- Formalingsgrad – Grov
- Afmål/vej kaffen om kom den i kanden.
- Tjek formalingsgraden.
- Kog vandet og lad det køle lidt ned (92-96C). Brug altid frisktappet, koldt vand.
- Hæld en smule vand over kaffen, så kaffen kun lige er dækket. Vent 30 sek. og hæld resten af vandet roligt over.
- Lad kaffen brygge i alt 4 min. og pres så stemplet langsomt i bund.
Diverse filtermetoder (Chemex, Hario, Aeropress, Clever m.fl.)
- Dosering – Her findes ingen nøjagtige standarter, men hvis du som udgangspunkt bruger ca. 60 gr. kaffe til 1 liter vand, kan du eksperimentere her udfra.
- Formalingsgrad – medium
- Brug et filter, som ikke giver afsmag af papir.
- Tjek formalingsgraden. Afmål/vej kaffen og kom den i et vædet filter. Det vil afhjælpe papiret fra at afgive smag.
- Kog vandet og lad det køle lidt ned (92-96C). Brug altid frisktappet, koldt vand.
- Hæld en smule vand over kaffen, så kaffen kun lige er dækket. Vent 30 sek. og hæld resten af vandet roligt over.
Brygger du på
kaffemaskine – Lad ikke din kaffe stå på kaffemaskinens kogeplade. Bryg hellere lidt mindre mængder, lidt oftere.
Et gennemgående ord er friskhed –
Friskristet, friskmalet, friskbrygget !
Pssst… Julekaffen til dine gæster skal være fyldig og sødmefuld – præcis som julen skal være! Er du typen, der kan lide at prøve noget nyt, så prøv at tilføre en smule muscovado-sukker i din kaffe, espresso, cappuccino m.fl. Det giver en skøn krydret sødme. Eller hvad med et gran kanel? Eller endda lidt ingefærsirup. Det giver en fantastisk spændende nuance, som bare MÅ prøves!
Fed og brugbar guide.