Den ultimative guide til vores specialty kaffer

Guide til specialty kaffer

For rigtig mange af os er kaffe lig med kvalitetstid. Det kan være samvær med en god ven, veninde, et roligt øjeblik eller ren og skær overlevelse. Men hvilken kaffe er den bedste til at understrege dit kaffeøjeblik? Jeg elsker kaffe og jeg guider dig her igennem junglen af gode kaffer i forhold til smag og præferencer.

Fra standard kaffe til specialty

Er du ikke vant til at drikke specialty kaffer, kan det for mange være en noget anden kaffeoplevelse end den du plejer. For en stor del af os gælder det, at vi er vant til at drikke konsumkaffer, og rigtig mange af os, inklusiv mig selv, er vokset op med det. For mig personligt betød det, at jeg i mange år ikke rigtig brød mig om kaffe. Med specialty kaffer bevæger du dig ind i en anden verden af nye smagsoplevelser, og det kan være meget anderledes end det du måske plejer at drikke. Derfor guider jeg dig ind i kaffens komplekse og ikke mindst fantastiske univers ved blandt andet at forklare, hvad forskellen er på de forskellige kaffer og hvor jeg vil anbefale dig at begynde dit nye kaffe-eventyr.

Hvad er forskellen på konsumkaffe og specialty kaffer

Alle kaffer scores ud fra SCA (Specialty Coffee Association) standard protokol, og specialty kaffer er de kaffer, som scorer højest når vi snakker kvalitet. Specialty ligger fra 80 point og op til 100 point, hvorimod konsumkaffer ligger under 80 point. Når vi snakker specialty kaffer er det ganske få, som kvalificerer sig til Cup of Excellence, som for eksempel vores kaffe fra La Cumbre i El Salvador. Cup of Excellence er det allerfineste kvalitetsstempel indenfor kaffeverdenen. Når jeg vælger at indkøbe kaffer af så høj kvalitet er det ud fra en overbevisning om at skabe en fantastisk velsmagende og bæredygtig kaffeoplevelse for dig som kaffeelsker. Den endelige ristning og kaffebrygning er altafgørende for den gode smag. At riste kaffen til perfektion betyder også, at vi anerkender og værdsætter kaffebøndernes store arbejde! Derfor rister jeg vores kaffer nænsomt og ud fra en klar vision om, hvordan kafferne skal smage, afhængigt af blandt andet oprindelse og forarbejdning. Hos Holy Bean tror vi på kaffens unikke karakteristika og arbejder hver dag for at frembringe kaffens naturlige karakter.

Den høje kvalitet sikrer, at vi kan “tillade” os at riste vores kaffer lyst og med fokus på kaffens unikke karakteristika frem for at skjule eventuelle fejl i kaffen. Ved at riste lyst bevarer jeg så mange unikke smagsnuancer som muligt, og mange vil opleve vores kaffer som florale og frugtige. Modsat vil en mere mørkristet kaffe, som oftest smage mere brændt. Når vi rister lyst er det ligeledes sværere at “skjule” fejl i kaffen, hvorimod en mørkristet kaffe nemmere slører defekterne, hvis de måtte findes i kaffen. Kort sagt kan man sige, at pris, kvalitet og ristegrad som oftest hænger sammen.

Smagspakke sort kaffe
Smagspakken fåes både som sort bryg eller som espresso.

Hvor skal jeg begynde og slutte

Når du bevæger dig ind i universet af specialty kaffer, kan det være svært at vide, hvor det er et godt sted at begynde og hvor det giver mening at afrunde kafferejsen. Specialty kaffer i kombination med en lysere ristegrad er som oftest en noget anden smagsoplevelse. Derfor det kan være en god ide at begynde med vores Brasilien Saquarema eller Peru Coopagro, som er kendetegnet ved en mere klassisk smagsprofil med en god krop og fylde. Herefter kan du begive dig i kast med kaffen fra Honduras Comsa, som er en god allround kaffe dog med let frugtighed.

I den anden ende af vores sortiment finder du kaffen fra Rwanda Dukunde Kawa, som er præget af syrlige mørke bær og god krop. I samme stil finder du Dimtu Tero i Etiopien, som er floral, te-agtig og en af de kaffer, man går på opdagelse i. Sidst men ikke mindst så skal du prøve La Cumbre i El Salvador, som er lav på syrlighed, har god sødme og klare smagsnoter af flødekaramel.

Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, blive klogere på vores specialty kaffer og finde din nye yndlingskaffe, så kan du med fordel bestille vores nye Holy Bean Smagspakke. Her får du en bred indsigt i vores verden samt mulighed for at smage vores sortiment, lige fra de mere klassiske specialty kaffer til de mere frugtige og florale kaffer.

Holy Bean Smagspakke

Smagspakken fås også som espresso.

Holy Bean Smagspakke espresso

4 gode råd, når du køber kaffe

Når du køber kaffe, er det en rigtig god ide at være opmærksom på følgende fire guidelines:

  1. Hvornår er kaffen ristet? Ristedato og pakkedato er bestemt ikke det samme. Friskristet kaffe smager bare bedre. Vi anbefaler en ristedato, der ikke er ældre end 3 mdr.
  2. Køb hele bønner og kværn kun det du skal bruge. Hele bønner holder bedst på smag og aroma og forlænger friskheden.
  3. Hvor kommer kaffen fra? Gør dig nogle tanker, om du er til de mere syrlige kaffer, de søde kaffer eller frugtige. Hver kaffe har sin egen unikke karakteristika alt afhængig af region. Afrikanske kaffer er mere syrlige og komplekse, hvorimod kaffer fra Mellemamerika er mere lette og fløjlsbløde.
  4. Hvordan er den ristet? Er den mørkristet, mellemristet eller lysristet.

Bryggeguide

Som en tommelfingerregel for lysristede kaffer benyttes en brew ratio på 1:16 (1 gr kaffe til 16 gr vand). Bryggetiden for 30 gr kaffe til ca. 500 ml vand er 3-3,5 min.

God fornøjelse

Kaffe er en fantastisk råvare, og vi tror på, at det påvirker rigtig mange mennesker, når vi vælger at købe og drikke kaffe af en høj kvalitet. Kaffe af en høj kvalitet er lig med kaffe til en højere pris og dermed en tilsvarende højere løn til farmerne i de kaffeproducerende lande. Det er en af de væsentligste grunde til, at jeg udvælger de fineste specialty kaffer. Bæredygtighed og økologi er nogle af de vigtigste parametre, fordi jeg er overbevist om, at kaffe med god samvittighed også bare smager bedst.