En stor del af succesen med kaffe fra Kooperativet Dukunde Kawa i Musasa i Rwanda skyldes især projektet PEARL, som de tidligere var en del af. Med projektet ændredes en nærmest historisk fokus på kvantitet til kvalitet, og det åbnede op for et langt mere værdifuldt marked med speciality-kaffer. Samtidig har programmet været uvurderligt i forhold til de små kaffefarmere og genopbygning af deres produktion efter folkedrabene i 1994 og verdens kaffe krak i 1990.
Single export blev til kooperativer
De fleste små kaffefarmere i Rwanda ejer ca. en kvart hektar, hvor de dyrker 200-300 kaffetræer sammen med andre afgrøder som majs og bønner. Den enkelte kaffefarmer havde tidligere ikke andre muligheder end at sælge sine halvforarbejdede kaffebær til en mellemmand, som så tog sig af eksporten. Et marked præget af single-export, et handelsvarefokuseret system og de faldende kaffepriser verden over tilbage i 1990, gav udslag i alvorlige trængsler for mange af de små kaffefarmere og mange var tvunget væk fra kaffebranchen. Rigtig mange vendte aldrig tilbage. Heldigvis er billedet et andet i dag. Mange farmere fra Dukunde Kawa i Musasa har som minimum set deres indtjening fordoble og år efter år bidrager kooperativet med fantastisk kaffe til speciality-markedet.
Høj kvalitet
Kigger man på selve forarbejdningen og hvordan de håndterer processen, så er det imponerende. Bærrene håndplukkes og kun når de er fuldt modne. Allerede samme aften bliver de pulped af en mekanisk pulper, som inddeler bærrene i tre forskellige kategorier ud fra vægt. Herefter fermenteres bærrene over natten (ca. 12 timer) inden de igen skal vurderes og kategoriseres ved hjælp af flotationskanaler, som igen inddeler dem efter vægt (den tungeste eller A1 er sædvanligvis det bedste). Stabilisering af fugten sker ved at the wet parchment er gennemblødt af vand i 18-24 timer.
Håndsortering er med til at sikre den høje standard
Som på de fleste vaskestationer i Rwanda er det kvinderne, der laver størstedelen af håndsorteringen. Det foregår af to omgange. Første gang er på de tildækkede pre-drying tables, hvor de sorteres i skygge i ca. 6. timer. Herefter flyttes de på de regulære drying tables, hvor de skal ligge i 14 dage afhængig af vejret. Her håndsorteres de igen for defekte bær eller “funny-looking” bær, de vendes jævnligt og beskyttes for regn og middagssolen. Når kaffebærret når en fugtighed på 11% opbevares de indtil den sidste håndsortering finder sted på the dry mill. Alle kaffer, som ankommer til the dry mill, kommer ligeledes igennem en cupping af et team af professionelle cuppers inden kaffen er klar til export. En lang og meget grundig proces foretaget af nogle af de dygtigste farmere er med til at sikre os, at vi får den kvalitet i kaffen, som vi ønsker.