Du vil ikke ane, hvor den 151 hektar store farm Dimtu Tero begynder eller ender. Den ligger naturligt placeret i et med skoven, og grundlæggeren af farmen Getachew gør en stor indsats for at bevare naturen uberørt.
Guji regionen og farmen Dimtu Tero
Farmen Dimtu Tero beskrives som en form for semi-forest farm. Selve farmen er placeret i skoven og så naturligt som muligt for netop at bevare den fantastiske natur som præger Guji regionen, og det er umuligt at se, hvor den begynder eller ender. Rejser du fra Addis vil det tage ca. 1,5 dag inden du når frem til farmen Dimtu Tero og krydser du Yirgacheffe, vil du opleve et helt andet landskab, når du kommer til Guji regionen med sine bølgende bakker og sletter. Bedre veje snor sig igennem de græsbevoksede sletter og området er velegnet til husdyrhold. Kaffe har altid været en central del af kulturen i Guji, men det tog flere år før kaffe blev en afgrøde, som man begyndte at tjene penge på. Selve Guji Regionen blev i lang tid egentlig betragtet som en sub-region til Sidamo, men fordi den er så særegen som kafferegion er Guji nu anerkendt som selvstændig region.
Fra city-boy til kaffe-entreprenør
I begyndelsen af 2000’erne begyndte grundlæggerne af Guji’s fantastiske kaffekultur, Haile og Tesfaye, at dyrke kaffe. Den unge Getachew Zekele voksede op under hele transformationen og blev som ældre en vigtig del af hele Guji’s kaffeproduktion. Som barn voksede han op i Etiopiens hovedstad Addis Ababa, men på grund af bedre karrieremuligheder for Getachew’s far flyttede familien syd på. En beslutning, som banede vejen for Getachew ind i kaffebranchen. Getachew husker, hvordan hans forældre præsenterede ham for et kaffe-elskende samfund og hvordan kaffe var en yderst respekterede afgrøde, som også blev brugt i diverse ritualer og ceremonier. Efter en periode med studier og eksamen i økonomi beslutter Getachew sig for, blandt andet pga. kaffen, at vende tilbage til Tero og kaste sin entreprenørånd ind i kaffeindustrien. I 2010 begynder han sin “kafferejse” hos ASB Coffee Exporting Company og to år senere åbner han washing og hulling stationer i Dimtu Tero og Uraga distrikterne. To nye kaffeproduktionssteder, som hurtigt fik et godt omdømme i området. Hovedet på sømmet bliver i 2016, hvor den unge entreprenør åbner kaffefarmen Dimtu Tero på 151 hektar. Den økologiske kaffeproduktion gav farmen NOP, EU og JAS certifikationer, hvilket gør den enestående for etiopiske kaffefarme.
Et tæt samarbejde udvikler lokalområdet
Inden Getachew startede farmen Dimtu Tero sourcede han kaffe fra 136 små selvstændige kaffefarmere, som tilsammen ejer 989 hektar jord. Primært som små haver med kaffeproduktion placeret rundt om Tero, Jelewo Anona, Mancity og Hangadi landsbyerne. Getachew var og er af den overbevisning, at samarbejdet med de lokale kaffebønder blandt andet er med til at udvikle lokalområdet og sikre en vis vækst. Derfor har det for Getachew aldrig været et spørgsmål om enten eller, men en selvfølge at både selvstændige kaffefarmere og en større farm som Dimtu Tero kunne drage fordele af hinanden og hjælpe lokalområdet, og derfor ville et samarbejde altid være at foretrække frem for konkurrence. Lokale kaffefarmere har i dag all en kontrakt med Getachew, som for eksempel giver dem fordele på parameter som uddannelse, nye planter, premium priser og en konstant forbedring af kvalitet osv. Til gengæld skal de hjælpe Getachew, når det er høstsæson. Visionen for Getachew er nemlig at kaffen er af sådan en kvalitet at tilsvarende højere priser er med til at hjælpe de lokale med at udvikle deres farme og familielivet i området.