Helt nye standarder indenfor decaf

koffeinfri kaffe

Koffeinfri kaffe

Rigtig mange bryder sig ikke særligt meget om de koffeinfrie kaffer – mig selv inklusiv, men den her decaf fra Guatemala sætter helt nye standarder for, hvad man kan forvente. Og ærligt talt så har jeg fået øjnene op for den her nye koffeinfri specialty kaffe, som virkelig overrasker mig på den gode måde.

En aroma af stenfrugter

Denne kaffe er en koffeinfri kaffe med en aroma af stenfrugter samt smagsnoter af rørsukker og nødder. Den er dyrket 1800 moh. i regionen New Oriente i Guatemala, og kaffesorten er en blanding mellem Caturra, Pache og San Ramon, og vi har lige fået helt frisk høst hjem. Forarbejdningsmetoden er vasket, og i år er det anden gang vi vælger at tage den her interessante specialty kaffe hjem.

En af de førende indenfor kaffeproduktion

Koffeinfri kaffe fra farmen Lomas Altas i regionen New Oriente i Guatemala er en kaffe fra Raul Sanchez Agustino, som, sammen med sin farm, er en af de førende indenfor kaffeproduktion i Jalapa. Raul og farmen Lomas Altas gør det enestående, og noget af det bedste kaffe, som Primavera har modtaget fra denne region, kommer netop herfra.

Fordi vand er en yderst begrænset ressource i området, høstes og leveres bærrene samme dag til Primavera, som forarbejder dem i Fraijanes og gør dem klar til eksport. Disse lots er bemærkelsesværdige flotte, hvilket er tegn på en yderst omhyggelig og forsigtig tilgang til høst af selve bærrene.

På farmen Lomas Altas bruger de blandt andet grantræer og egetræer som skyggetræer for den barske sol, og det vand de benytter under selve dyrkningen stammer fra naturlige vandressourcer. Raul har sat sig et mål om at forbedre kvaliteten på kaffen hvert eneste år. Derudover arbejder Raul sammen med Del Paraiso, som er en organisation af producenter i Jalapa, som arbejder for at styrke det lokale fællesskab ved at finde partnere indenfor specialty og samtidig hjælpe producenter med at få kontakt til aktuelle aftagere. Hans fokus er blandt andet at skabe en øget kendskabsgrad og anerkendelse af producenter af specialty kaffe, og igennem øget synlighed forbedre vilkårene i det lokale samfund.

God koffeinfri kaffe afhænger af detaljerne

Vejen til en god koffeinfri kaffe afhænger af detaljerne. Den mest kendte procedure er Swiss Water, hvor man med vand fjerner koffeinen fra bønnerne. Desværre fjerner det også nogle af de oprindelige smagsnoter i kaffen, som så efterfølgende tilføjes igen. I denne kaffe benyttes en nyere og anden metode, hvor man tager udgangspunkt i brugen af carbon dioxid. Carbon dioxid binder koffeinen, når det komprimeres, hvilket i langt højere grad gør, at kaffen bevarer sine oprindelige smagsnoter.

Vi har valgt at tage denne koffeinfri kaffe ind igen, fordi det er en virkelig god koffeinfri kaffe, og den sætter nye standarder for, hvad man kan forvente indenfor dette område af kaffer.

Kaffen er ristet på vores lille hyggelige mikroristeri, som ligger i Aarup på Vestfyn. Her har vi højt til loftet og hjertet på rette sted. Vi er nysgerrige og passionerede omkring kaffens komplekse univers, og vi stræber hver dag efter at forfine håndværket. Vi tror på de rene råvarer og ønsker at skabe en velsmagende og bæredygtig kaffeoplevelse. Læs mere om vores risteri og de værdier vi arbejder efter.