Kaffe med omtanke

Hos Holy Bean er vi bevidste om det aftryk, vi sætter i verden, og de valg vi træffer. Vi kalder det kaffe med omtanke. Derfor arbejder vi fokuseret med bæredygtighed og de 17 verdensmål. For os handler det primært om ansvarligt forbrug og produktion, hvorfor en væsentlig del af vores speciality kaffer er økologisk certificerede. Men bæredygtighed for os handler også om lokale projekter, som kan være med til at sætte fokus på uddannelse, kvinders rettigheder, klima og miljø samt minimering af spild. I bund og grund handler det om sund fornuft og det at have hjertet på rette sted uanset, om vi snakker den lokale kaffefarmer, vores kunder eller klima.

Verdensmålene

Hos Holy Bean arbejder vi med social ansvarlighed og ordentlighed hovedsageligt ud fra de 17 Verdensmål. Vi er bevidste om, at vi ikke kan løfte alle 17 Verdensmål, men at vi starter et sted for sammen at gøre en forskel for såvel klima som social ansvarlighed. Derfor har vi nøje udvalgt de Verdensmål, som giver mening for såvel os og vores kunder som for vores supply chain. Vores højest prioriterede Verdensmål er VM 12, Ansvarlig produktion og forbrug. Her har vi som kafferisteri især fokus på indkøb af høj kvalitet. Vi ved, at jo højere kvalitet vi køber, jo højere pris betaler vi også for kaffen. Det giver den enkelte farmer en højere indtægt og dermed levestandard. Derudover har vi fokus på, hvordan vores kaffer produceres. Hvilket klimaaftryk vi er med til at sætte! Det kan eksempelvis være, om kafferne dyrkes økologisk, om farmerne bruger naturlige vandressourcer frem for at benytte sparsomme vandkilder eller forarbejder de måske kaffen naturligt, hvilket også er med til at spare på vandforbruget. Andre af vores farmere har fokus på en øget biodiversitet og planter flere forskellige former for skyggetræer i deres plantager, som bl.a. kan give et rigere fugleliv.

Social ansvarlighed

Et af de områder vi kigger meget på, når vi kigger efter nye interessante kaffer er kaffefarmens sociale engagement i lokalområdet. Mange af vores kaffer er købt igennem kooperativer, som hjælper de små farmere med at få adgang til en langt bedre infrastruktur, så de kan eksportere deres kaffe og dermed højne deres indkomst. Kooperativerne giver også bedre mulighed for træning, så farmerne kan forarbejde deres kaffer selv, effektivisere deres kaffeproduktion og minimere spild i forhold til sygdom, insektangreb osv. i kaffeplanterne. Endvidere kigger vi på, om farmeren bidrager med noget til lokalsamfundet. Hjælper man eksempelvis kvinder i beskæftigelse, så den enkeltes levevilkår forbedres, som med vores kaffe fra Rwanda. Det kan være man har fokus på unge og kriminalitet, og man via landbruget hjælper dem til en mere fornuftig levevis som vores kaffe fra Honduras. Et andet rigtigt spændende projekt, som vi støtter er Coffee Beanies. Coffee Beanies træner og hjælper kvindelige afrikanske kaffefarmere til at håndstrikke bæredygtige huer af høj kvalitet. Huerne markedsføres og sælges i de nordiske lande og er med til at sikre kvinderne en mere langsigtet indkomst.

Læs mere om Coffee Beanies her.

Mindre spild

For et mikroristeri som os er mindre spild også lig med sund fornuft. Vi rister vores kaffebønner løbende hver uge for at give vores kunder den bedste kaffeoplevelse, men også for, at minimere spildet af vores ristede kaffebønner. Har vi kaffebønner, som alligevel er ved at løbe på dato, så sælger vi dem på vores to-good-to-go hylde. Derudover genbruger vi vores kaffesække og overskuddet går ubeskåret til et velgørenhedsprojekt, som vi udvælger hvert år. I 2021 var vi med til at sikre møbler til en skole i Etiopien og i 2022 støtter vi Cook Stove Project, som sikre sundere levevilkår for familier i Kenya.

Genanvendelige kaffeposer

Men Verdensmål og bæredygtighed handler for os ikke “kun” om supply chain og det, som foregår mange kilometer væk. Det handler også om det vi gør i risteriet, og hvordan vi i vores nærmiljø arbejder med ansvarlighed og ordentlighed. Et af de steder, hvor vi har vores største klimaaftryk er på brugen af emballage. Derfor er et af vores nyeste initiativer også en langt mere klimavenlig pose. Igennem de seneste år har der været stor fokus på udviklingen af emballage, og det er nu lykkedes for markedet at udvikle en miljøvenlig pose med en så god barriere, at den også kan holde udefrakommende kraftige dufte, fugt osv. væk fra vores  kaffebønner og samtidig bevare friskheden. Posen er lavet af PE Mono-materiale, som gør den 100% genanvendelig. Det vil sige, den nu kan sorteres med ren plast frem for restaffald som tidligere, og i løbet af de næste måneder skifter vi alle kaffeposer i specialtyserien ud med den nye genanvendelige pose. Endelig har vi altid fokus på produkter, som minimere vores klimaaftryk. Det kan være genanvendelige kaffefiltre, bionedbrydelige to-go kopper, genanvendelse af vores og leverandørers papkasser osv.

Hos Holy Bean er vi hele tiden på udkig efter nye og mere miljøvenlige samt ansvarlige måder at drive vores forretning på. Vi er bevidste om de valg, vi træffer har indflydelse andre steder i verden. Vi kan ikke stoppe sult eller afskaffe fattigdom, men de små skridt vi sammen tager kan være med til at gøre en forskel. Det kalder vi kaffe med omtanke, og vi håber, du vil være med.