Vejen til god kaffe

Vejen til god kaffe

Kaffe er verdens andenstørste handelsvare, kun overgået af råolie. Derfor påvirker det også rigtig mange mennesker, når vi vælger at købe og drikke kaffe af en høj kvalitet. Kaffe af en høj kvalitet er lig med kaffe til en høj pris og dermed igen en tilsvarende høj pris til bønderne.
Det er selvfølgelig en forenklet forklaring af et meget kompleks marked med mange forskellige mekanismer.
Det vi gør hos Holy Bean er at skabe gode relationer ved at støtte de importører som handler ansvarligt i markedet.

Kaffen har været igennem utroligt mange hænder, før den havner i koppen. (Først dyrkning, så håndplukning, forarbejdning, håndsortering, pakning og lagring – før det eksporteres, importeres til lager i Europa, køres til et kafferisteri i Danmark, ristes, pakkes, sælges og så brygges… ) Den endelige ristning og kaffebrygning er altafgørende for den gode smag! At brygge til perfektion betyder også at vi anerkender og værdsætter kaffebøndernes store arbejde!

Tips og tricks – 5 steps

Indkøb af kaffe

Køb altid hele bønner. Hele kaffebønner holder bedre på smag og aroma end formalet kaffe.
Kig også efter en ristedato på kaffeposen. Mange producenter skriver kun sidste holdbarhedsdato, men denne information fortæller dig intet om, hvor frisk kaffen er.
Vi vil til en hver tid anbefale kaffe, der er max 3 måneder gammel.

Valg af kaffetype

Her kommer din personlige præferencer i spil.
Kan du lide de mørkristede bønner, der har bitre toner eller den lysristede, der har mere bløde og frugtige toner.
Skal det være afrikansk, syd- eller mellemamerikansk eller noget helt andet?
Vi vil anbefale en lys ristning. Eksperimenter derefter med kaffe fra forskellige oprindelseslande.

Opbevaring af din kaffe

Sørg for at din kaffepose er tæt forseglet, og at du opbevarer den køligt. Undgå direkte sollys.
Dit køleskab er ikke god ved din kaffe, da der ofte er fugtigt og lugt fra andre fødevarer.

Den rette formaling til den rette bryggemetode

Kværn kun den mængde kaffe du behøver. Invester i en solid kværn, og husk at en blender ikke er en kværn. Læs mere om kaffekværn under “Kaffeskole”.

Nu er vi fremme ved brygningen

Sørg først og fremmest for at dit udstyr/din maskine er grundigt rengjort.

Filterkaffe

Dosering – Her findes ingen nøjagtige standarder, men hvis du som udgangspunkt bruger ca. 60 gr. kaffe til 1 liter vand, kan du eksperimentere videre her fra.

Formalingsgrad – (espresso=fin, filter=medium, stempel=grov)

Brug et filter, som ikke giver afsmag af papir.

Kog vandet og lad det køle lidt ned (92-96C). Brug altid frisktappet, koldt vand. Væd filteret. Det vil afhjælpe papiret fra at afgive smag og suge kaffens gode æteriske olier til sig.

Tjek formalingsgraden. Afmål/vej kaffen og kom den i det vædet filter.

Brygger du på kaffemaskine – Lad ikke din kaffe stå længe på kaffemaskinens kogeplade. Bryg hellere lidt mindre mængder, lidt oftere.

Stempelkande kaffe

Dosering – Her findes ingen nøjagtige standarder, men hvis du som udgangspunkt bruger ca. 60 gr. kaffe til 1 liter vand, kan du eksperimentere videre her fra.

Formalingsgrad – (espresso=fin, filter=medium, stempel=grov)

Afmål/vej kaffen om kom den i kanden.

Tjek formalingsgraden.

Kog vandet og lad det køle lidt ned (92-96C). Brug altid frisktappet, koldt vand.

Hæld en smule vand over kaffen, så kaffen kun lige er dækket. Vent 30 sek. og hæld resten af vandet roligt over.

Lad kaffen brygge i alt 4 min., rør rundt i overfladen og pres så stemplet langsomt i bund.

Espresso kaffe

Dosering – Brug ca. 18-22 gr. til en dobbelt espresso. Ca. 10 gr. til en single

Formaling – (espresso=fin, filter=medium, stempel=grov)

Kværn kun den nødvendige mængde, og kværn kaffe direkte ned i din filterkurv.

Fordel kaffen, så den ligger jævnt i filteret.

Stamp/tamp nu kaffen med et fast tryk, så kaffen komprimeres. Fjern overskydende kaffe fra kanterne.

Flush lidt vand ud af din espressomaskine.

Sæt filterholderen i gruppen, og tryk straks på brygknappen.

Første dråbe skal komme ved 5-10 sek.

Kaffen skal næsten ligne en cremet sirup.

Når kaffen ekstraheres vil den skifte farve fra mørkt brun til meget lys brun/gullig. Når dette sker og der kommer helt lyse streger i kaffen, er det tid til at stoppe brygningen. Der kommer nu ikke meget mere kaffe, men mest vand ud.

Bryggetid 25-30 sek.

Vær opmærksom på at det primært dosering og formaling, der bestemmer gennemløbstid.

 

Go’ fornøjelse

Skriv et svar