Ristning af kaffe i ovn – Sådan rister du din egen kaffe
Rå kaffebønner indeholder ca. 12-14% vand, som fordamper i de første minutter i ristningen, hvor bønnerne ‘
tørrer’. Herefter sker der en farveændring, hvor bønnerne vil blive gullige, så karamel farvede, lysebrune og til sidst den genkendelige kaffebrune farve.
Efter tørring af bønnerne, er næste skridt at bønnerne vil begynde at “
poppe“, lidt ligesom popcorn. Dette hedder ‘
1st crack’. Som tommelfinger-regel kan man sige, at en ristning skal tage 10-15 minutter. En lysbrun farve og kort ristetid, vil give en let og frugtig kaffe, hvorimod en mørkbrun og lang ristetid vil give en meget kraftig og bitter kaffe.
Prøv dig frem til du finder den metode, der passer dig bedst.
Det er en god ide at tænde for emhætten, da ristningen vil lave en del røg. Det er helt normalt.
Se vejledningen trin for trin:
- Forvarm ovnen til 225 ºC. Brug IKKE varmluft, da kaffebønnernes agner (skaller) kan hvirvle rundt i ovnen og måske sætte sig i ventilatoren.
- Fordel bønnerne på en bageplade. Der kan være ca. 250 gram rå kaffebønner på en almindelig bageplade. Brug ikke olie eller bagepapir.
- Sæt bagepladen på ovnens midterste rille
- Hold øje med bønnerne og lyt efter 1st crack. Undgå at åbne ovnen for mange gange, da dette forlænger ristetiden. Ved 1st crack dannes der røg, hvilket er helt normalt (tænd emhætten).
- Når du synes kaffebønnerne er færdige, tager du dem ud af ovnen. Hurtig nedkøling stopper risteprocessen. Agnerne, der ligger sammen med bønnerne, kan pustes væk. De skader hverken smagen eller din kaffekværn
6. Opbevar de afkølede bønner i en ventileret pose/dåse. Væk fra direkte sollys. Ikke i køleskab. Bønnerne udvikler CO
2 den første tid efter ristning, og skal derfor gerne ‘
gasse af’ et døgn, før du smager på din hjemmeristede kaffe.
Go fornøjelse
// Holy Bean Coffee Roasters